Vejetaryen Olmak İsteyenler İçin Tavsiyeler, Vejetaryenlik Sağlıksız Mıdır?

 

Vejetaryen olmak için bir adım atmak istiyor ancak sağlığınız ile ilgili endişeler taşıyorsanız birkaç bilgiye ihtiyacınız var demektir. Toplumda yaygın bir yanlış düşünce olan vejetaryen beslenmenin sağlıksız olduğu düşüncesi temelsizdir. Vejetaryen beslenmenin farklı türleri vardır ve sağlığınıza uygun ve damak tadınıza hitap edecek bir beslenme türü ile hem sağlıklı hem de vejetaryen olabilirsiniz.

İnsanlar farklı sebeplerle vejetaryen olmaya karar verir. Bunun en yaygın sebebi, hayvanların katledilmesinin önüne geçilmesi yönündeki istektir. Bunun yanı sıra et sevmemek, tadını beğenmek ya da deli dana hastalığından korkmak gibi farklı sebepler de bu beslenmeyi tercih ettirebilir. Vejetaryen beslenme şekli için çok iyi ya da çok kötü gibi net bir yorum yapmak mümkün değildir. Her beslenme türünde olduğu gibi kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Ancak sağlıksız olduğu konusundaki yargılar kesinlikle yanlıştır. Ette yer alan homosistein, farklı pişirme seçenekleri ile birlikte yağ asitleri ile okside olur ve bu da kansere sebep olabilir. Bunun yanı sıra hayvanlara enjekte edilen hormonlar ve kimyasallar da etlerin kanserojen olmasının önünü açar. Vejetaryenler bu etleri tüketmediği için kanser olma riskleri de en aza iner. Hayvansal doymuş yap tüketiminin az olması ve antioksidan tüketimi de aynı şekilde sağlıklı bir beslenme şeklidir. Kanserin yanı sıra sağlıksız kilo alımı, obezite, diş çürükleri, diş eti hastalıkları ya da kalp-damar tıkanıklıkları gibi rahatsızlar da vejetaryen beslenenlerde görülmez.

Nasıl Vejetaryen Olunur?

Sağlıklı bir vejetaryen olmak için et ürünlerinden alamadığınız vitaminleri vücudunuza diğer besinler ile sağlamanız gerekebilir. Et tüketmiyor ama diğer besinleri de beslenme düzeninize katmıyorsanız vücudunuzda vitamin eksikliği görülür ve bu da çeşitli rahatsızlıklara sebep olabilir. Halsiz ve güçsüz hissetmemek için dengeli beslenmeniz şart. Et ürünlerinden alamadığınız proteinleri bitkisel ürünlerden almanız gerekir. Beslenme düzeninizde her gün kuru fasulye, mercimek, barbunya, nohut gibi protein içeren besinler yer almalı. Vejetaryen beslenen birçok kişide demir eksikliği görülebilir. Bunun önüne geçmek için de bol bol yeşil sebzeler tüketilmelidir. Vegan olma niyetiniz yoksa düzenli olarak süt ürünleri de tüketerek vitamin eksikliğini dengeleyebilirsiniz.

Damla Akar

İstanbul Üniversitesi Radyo Sinema Televizyon Mezunu olsa da gönlünü yazarlığa kaptırmış, büyümeyi kabul etmeyen ve çocuk ruhundan vazgeçmeyen, edebiyata ve müziğe tutkun, aktif bir sosyal medya kullanıcısıdır bizim Damlamız!

No Comments Yet

Leave a Reply