Bağırsaklar için son derece faydalı olan turşu, yemeklere de ayrı bir lezzet katıyor. Sofraların vazgeçilmezi olacak ev turşusunu en sağlıklı şekilde nasıl yapabileceğinizi biliyor musunuz? İşte sizin için ev turşusu yapımıyla ilgili tüyolar.
Organik Sebzeler Kullanılmalı
Turşu yapmanın en önemli kısmı organik ve mevsiminde sebze kullanmaktır. Mevsimi dışında özel ilaçlarla üretilmiş sebzelerle yapılan turşunun faydalı olması imkansız. Hatta bu tür sebzelerle yapılan turşunun sağlığa olumsuz etkileri de biliniyor. Bu açıdan edinebileceğiniz en organik sebzeleri edinerek turşu yapmalısınız.
Probiyotik etkisini arttırın
Turşunun bağırsaklara daha iyi etki edebilmesi için kefir, peynir altı suyu gibi probiyotik bakteriler açısından zengin besinleri turşunuza katabilirsiniz. Bu şekilde yapılmış turşular sağlık açısından çok daha faydalı.
Doğru yerde bekletin
Ev turşusu konusunda başarıya ulaşmanın en önemli kısmı ise doğru yerde turşunuzu muhafaza etmektir. Cam kavanoz kullanarak oluşturduğunuz turşuyu, mutlaka karanlık bir ortamda ve oda sıcaklığında bekletmelisiniz. Bir turşu 10 gün içinde fermantasyon sürecini tamamlar.
Kaya tuzu kullanın
Yaptığınız turşunun daha da sağlıklı olması için normal tuz yerine deniz tuzu ya da kaya tuzu kullanabilirsiniz. Kaya tuzu ya da deniz tuzu kullandığınızda turşu suyu bulanık olmaz ve sebzeler de fazla yumuşamaz. Ancak tuz oranı bu şekilde fazla olacağı için turşuyu gereğinden fazla tüketmemeye de özen göstermelisiniz.
Ev turşusu, bu püf noktalarını takip ederek son derece pratik ve de sağlıklı şekilde yapılabilir. Siz de marketten hazır turşular almak yerine kendi turşunuzu yapabilir ve aileniz için daha sağlıklı bir besin ortaya koyabilirsiniz.