Son zamanlarda birçok farklı diyet şekli ortaya çıksa da birçok kişinin uygulayıp memnun kaldığı sağlıklı diyetler de mevcut. Bunlardan biri olan paleo diyeti, beslenme alışkanlıklarınızı paleolitik döneme döndürüyor. 1975 yılında ortaya çıkan, Taş Devri Diyeti ya da Mağara Adamı Diyeti olarak da bilinen Paleo diteti beslenmede öze dönüşü ifade ediyor. Peki paleo diyeti nasıl uygulanır?
Paleolitik dönem içerisinde tarım olmadığı için o dönemdeki insanlar avlandığı hayvanların etleri ve topladıkları bitkilerin kökleri ile besleniyordu. Şeker, süt, unlu mamüller o dönemde olmadığı için beslenme tamamen sebze, meyve ve et üzerine kuruluydu. Aynı zamanda ilkel yöntemlerle beslenildiği için işlenmiş besinlere de yer yoktu. Kısacası Paleo diyeti, işlenmiş besinlerden, un, şeker ve süt ürünlerinden uzak duracağınız, bol bol sebze, meyve ve et tüketeceğiniz bir diyet.
Paleo Diyeti Nasıl Uygulanır?
Öncelikle bu diyet hızlı kilo verme amaçlı şok diyetler kategorisine sokmamanız gerekiyor. Bu diyeti bir yaşam tarzı olarak benimsemeli ve hayatınız boyunca sağlıklı beslenmelisiniz. Taş devri insanları gibi sağlam bir bünyeye sahip olmak istiyorsanız hayatınız boyunca bu beslenme tarzını devam ettirmelisiniz. Peki paleo diyeti yaparken nelere dikkat etmek gerekir?
Öncelikle karbonhidratı azaltmalısınız. Unlu besinler, nişasta, şeker içeren yiyeceklerde uzak durmalısınız. Yer elması, patates gibi nişasta barındıran sebze ve meyveleri de hayatınızdan çıkarmalısınız. Karbonhidrat ihtiyacınızı baz taze sebze ve meyvelerden de alabilirsiniz. Protein tüketimi de paleo diyetinin en önemli kısmı. Dinç ve zinde kalabilmeniz için protein tüketmeniz gerekir. Kırmızı et, balık, tavuk eti, yumurta gibi protein kaynaklarını beslenme düzeninize ekleyin. Bunların yanı sıra chia, kinoa ve avokadoda da protein bulunuyor. Tam olarak ilkel şekilde besleneceğiniz için işlenmiş gıdaları hayatınızdan tamamen çıkarmanız gerekiyor. Paketlenmiş gıdalar, koruyucu madde ve yapay aromalar içerdiği için bu diyete tamamen aykırı. Sindirim sisteminiz için günlük lif alımı oranınızın yüksek olmasında fayda var. Yeşillikler, sebze ve meyveler tüketerek lif ihtiyacınızı giderebilirsiniz.
Kesinlikle tüketmemeniz gereken diğer besinler bakliyatlar, süt ürünleri, un, tahıllar, işlenmiş gıdalar, mayalı besinler, tuz, rafine şeker ve alkoldür.