Pilav En İyi Nasıl Pişirilir?

Türk mutfağının en sevilen ve hemen her yemeğin yanına yakışan yemeklerinden biri olan pilav, yapımı hem kolay hem de zor olmasıyla bilinir. Bazı püf noktalarını kaçırırsanız pilavınız kuru ya da lapa bir hal alabilir. Birçok efsaneye göre pilav yapmasını bilen tüm yemekleri de yapabilir. Peki ama yemeden duramadığımız, sulu yemeklerin ekürisi pilav en iyi nasıl pişilir? Gelin püf noktalarıyla görelim.

 

  1. Yapacağınız ilk şey pişireceğiniz pirinci iyi seçmek. Çünkü yanlış pirinç seçimi ile ne kadar doğru şekilde yaparsanız yapın istediğiniz tatta pilavı elde edemeyebilirsiniz.
  2. Pirinci pişirmeden birkaç saat önce ılık su içerisinde bekletmek, nişastasından arındırmak için iyi bir yöntem. Elbette daha hızlı bir şekilde pilav yapmak için suda bekletmek zorunda da değilsiniz. Ancak pişirmeden önce mutlaka pirincinizi suyu duru olana dek yıkamalı ve iyice süzmelisiniz.
  3. Pilava yakışan en iyi yağ hiç kuşkusuz tereyağdır. Siz de ağzınıza layık bir yemek istiyorsanız tereyağ kullanın.
  4. Pirinçlerinizi iyice yıkadıktan ve süzdükten sonra tencerenize alabilirsiniz. Yağda kavurma işlemini mümkün olduğunca uzun tutmanızda fayda var. Çünkü pirinçler iyi kavrulduğu sürece iyi bir pilav elde edebilirsiniz. Karıştırırken kullandığınız kaşığın tahta olmasına da dikkat edin.
  5. Pilavın beyazlığı sağlamak için kavurma esnasında birkaç damla limon suyu sıkabilirsiniz.
  6. Doğru ve iyi bir pilava ulaşmak için ölçülere çok dikkat etmelisiniz. 1 su bardağı pirinç ile pilav yapacaksanız suyunuz 1,5 su bardağı olmalı. Pirincinizi saatler öncesinden suda beklettiyseniz ölçüyü 1’e 1 şeklinde yapabilirsiniz.
  7. Kavurduğunuz pirinçlerin üzerine suyunuzu döktükten sonra çok fazla karıştırmanıza gerek yok. Birkaç hareketle pirinçlerin suyla tamamen temas etmesini sağlayıp, tencerenin kapağını hemen kapatın.
  8. Pişirirken kesinlikle ama kesinlikle kısıt ateşte pişirmelisiniz. Aksi takdirde lapa bir pilavınız olur.
  9. Pilavınız pişerken sürekli kapağını açıp bakarsanız da lapa bir pilav elde edersiniz. Suyunu çekmeye başladığında hafifçe kapağını kaldırabilirsiniz.
  10. Pilavınız suyunu çektikten sonra hemen karıştırıp tabağa almamalısınız. Bunun yerine kapağın hemen altına kağıt havlu yerleştirin ve kapağını kapatmalısınız. 20 dakika kadar pilavınız bekledikten sonra demlenecek ve harika bir lezzete kavuşacaktır.
Damla Akar

İstanbul Üniversitesi Radyo Sinema Televizyon Mezunu olsa da gönlünü yazarlığa kaptırmış, büyümeyi kabul etmeyen ve çocuk ruhundan vazgeçmeyen, edebiyata ve müziğe tutkun, aktif bir sosyal medya kullanıcısıdır bizim Damlamız!

No Comments Yet

Leave a Reply