Ketojenik Diyet ile Hayatınızda Fark Yaratın!

Beslenmenin gün geçtikçe önemini anladığımız bu dönemde her gün birbirinden farklı, dikkat çeken diyet listeleri ile karşı karşıya kalıyoruz. Ketojenik diyet bir yüzyıldır önemli hastalıkların tedavisinde kullanılan bir diyet tedavisidir. Peki ketojenik diyet nedir? Ketojenik diyet listelerinin temelinde yağ tüketimini artırıp karbonhidrat tüketimini en aza indirerek bilinçli bir şekilde ketozise neden olmak vardır. Ancak ketojenik beslenmeye başlamadan önce doktoruna veya diyetisyenine danışarak bu tip beslenme programının sana uygun olup olmadığını öğrenmelisin.

Ketojenik Diyette Listelerinin Özellikleri Nelerdir?

Ketojenik beslenmede kişi ihtiyaç duyduğu kalorinin %80 oranında yağlardan, %1-5 karbonhidrattan ve %15-20 arasında proteinden sağlamalıdır. Ketojenik beslenme listelerinde her çeşit ekmek ve tahıllar, kuru baklagiller, süt ve bazı süt ürünleri, meyveler ve fazla şeker içeren sebzeler yasaktır. Ketojenik diyet listesi zeytin, zeytinyağı, ay çekirdeği, ay çekirdeği yağı, fındık, ceviz, badem, kaju, susam gibi yağlı tohumların bol olduğu bir listedir. Yumurta, et, tavuk ve balık gibi proteinlerin tüketimi belirli oranlar ile izin verilmiştir.

Beslenme şekli çok yağlı olsa bile kızartma türü yiyecekler önerilmemektedir. Tereyağı gibi doymuş yağ oranı fazla olan yağların tüketimi sınırlandırılmıştır. Karbonhidrat sınırlandırılması her istenilen yağ ve protein türünden istenildiği kadar yenilebileceğini düşündürmemelidir. Yağ ve proteininde de denge sağlanarak beslenme planlanmalıdır. Ketojenik beslenirken vitamin ve mineral değerleri iyi takip edilerek eksikliği görülen vitamin ve mineral takviyeleri alınmalıdır.

ketojenik diyet

Ketojenik Diyet Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Epilepsi hastalarının nöbetlerinde ketojenik beslenme ile azalma gözlemlenmiştir. Ketojenik beslenme uygulanan bireylerde insülin direnci üzerinde kayda değer bir azalma görülmüş, Tip 2 şeker hastaları için, insülin direnci olan fazla kilolu bireylerde ve PCOS olan kadınlarda uygulanabilir. Ayrıca kanser hücreleri glikozdan beslenerek büyüdüğü için kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlattığı gözlemlenmiştir. Araştırmalarda Alzheimer hastalarında bilinç üzerinde olumlu etkileri görülmüştür. Ketojenik beslenme hamileler ve emziklilerde, ailesinde hiperkolestrol görülen kişilerde, elektrolit bozukluğu olan hastalarda önerilmemektedir. Ancak bu hastalıklarda kontrollü bir diyet uygulanmalı. Mutlaka ama mutlaka doktorun ile iletişime geçmelisin.

Ketojenik Beslenme Listelerinin Yan Etkileri Nelerdir?

Ketojenik beslenmeye geçiş biraz zorlu bir süreçtir. Beynimiz birincil yakıt olarak glikoz kullanır. Ketojenik diyette glikoz yok denecek kadar az tüketildiği için beynimizin birincil yakıtı olan glikoz yerine keton cisimleri kullanılmaya başlanır. Bu sürece alışma aşamasında mide bulantısı, kasılma, kusma ve bilinç bozukluğu gibi yan etkiler görülebilir. Vücut yeterli kadar lif alınamadığı için ilerleyen zamanlarda kabızlık görülebilir. Normal beslenmeden ketojenik diyete direk geçiştense düşük karbonhidrat diyetlerle başlayıp ketojenik diyete geçmek bu yan etkileri azaltabilir. Ketojenik diyet yapanlar ketozise girdiği kan testlerinden ve nefesteki aseton kokusundan anlaşılmaktadır.

Düşük Karbonhidratlı Diyet ile Ketojenik Diyet Farkı Nedir?

Düşük karbonhidratlı diyetlerde kalori ihtiyacına göre 100-200 gram kadar karbonhidrat tüketimi söz konusudur. Beyin birincil yakıt olarak glikoz yakmaktadır. Ketojenik diyette ise karbonhidrat 50 gramdan az tüketilmelidir. Vücut ketosise girerek enerji ihtiyacını keton cisimlerinden sağlanabilir.

Zayıflamak için Ketojenik Beslenme Uygun Mudur?

Ketojenik beslenme son dönemde popüler olması ve bir çok kişi tarafından duyulması nedeni ile zayıflamak isteyenlerin de gözdesi haline gelmiştir. Ketojenik diyet hiçbir rahatsızlığı bulunmayan ama kilo problemleri yaşayan bireylerde de kullanılabilir. Özellikle insülin direnci olan ve kilo vermekte zorlanan bireylerde insülin direncinin kırılmasına ve hızlı bir şekilde yağ kaybı sağlamaktadır. Ketojenik beslenme listeleri diğer diyet listelerine oranla alışması çok daha zordur. Kilo sorunu yaşayan bireylerin ketojenik diyet yerine düşük karbonhidratlı diyetlere uyum sağlaması daha kolay olacaktır.

Ketojenik diyet uygularken kullanabileceğin katkısız, şeker ilavesiz ürünler için Juico ziyaret edebilir, içeceklerin lif ve şeker oranlarını öğrenebilirsin.

No Comments Yet

Leave a Reply