Neden Vegan Olunur?  Vegan Beslenme Sağlıksız Mıdır?

Son zamanlarda çok daha fazla kişinin bilgi edindiği veganlık, çoğu zaman vejeteryanlıkla karıştırılıyor. Bir beslenme şeklinin ötesinde bir dünya görüşünü temsil eden veganlık, vejeteryanlığın bir türü olarak biliniyor. Daha önceki yazımız Vejetaryen Olmak İsteyenler İçin Tavsiyeler, Vejetaryenlık Sağlıksız Mıdır? Adlı yazımızda vejeteryanlık hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Peki veganlık nedir?

Tarihi 1940’lı yıllara dayanan vegan beslenme, hayvansal gıdalardan arınmış besinlerin tüketildiği bir beslenme türüdür. Vegan, et ve süt ürünlerini hayatından tamamen çıkaran ve bitkisel beslenen kişilere deniyor. Tüm bunların yanı sıra elbette kürk ve deriler, hayvanlar üzerinde deney yapan güzellik ürünleri gibi diğer ürünlerin de tüketilmediği bir yaşam biçimi olduğunu da söylemekte fayda var. Bu açıdan bakıldığında veganlık yalnızca bir beslenme şekli değil bir yaşam biçimidir.

Vegan Beslenme Nedir?

https://www.themanual.com/food-and-drink/mans-guide-to-going-vegan/

Günümüzde, özellikle ülkemizde et ve süt ürünleri hayatımızın merkezinde yer alıyor. Bu açıdan birçok kişi vegan beslenmenin sağlıksız veya yetersiz bir beslenme türü olduğunu düşünüyor. Oysa ki veganlar, mercimek, bezelye, fasulye, barbunya ve nohut gibi bakliyatları, sebzeleri, yeşil bitkileri, kuruyemişleri, kuru meyveleri, bitkisel yağları, tahılları, tofu ve soya ürünlerini tüketerek son derece sağlıklı bir hayat sürebiliyor. Süt ürünlerine mudail olarak badem sütü, Hindistan cevizi sütü, pirinç sütü ya da soya ürünleri kullanılabiliyor.

Vegan Beslenme Sağlıksız Mıdır?

Et tüketmenin insan sağlığı açısından birçok olumsuz sonuçları vardır. Bu olumsuz sonuçlar düşünüldüğünde aslında vegan beslenme insan sağlığı açısından gereklidir. Yalnızca sağlık yönünden değil hayvanların geleceği ve yaşatılan vahşetlere karşı durmak da veganlığın insani yönden faydalarından biridir.

Tüm bunların yanı sıra vegan beslenme ile daha sağlıklı, enerjik ve daha fit olabilirsiniz. Uzun vadede vücudunuz toksinlerden arınır, kanser ve kalp damar hastalıkları gibi rahatsızlıkların riski azalır. Kilolarınızı daha kolay verebilir ve kendinizi daha dinamik hissedersiniz.

Eğer hayvansever olduğunuzu düşünüyor ancak sevginizi yalnızca kedi ve köpeklere veriyorsanız vegan beslenmeye geçerek daha fazla hayvana yardım edebilir ve hayvanseverliğinizin altını doldurabilirsiniz. Hayvanları kurtardığınızı düşünerek hayata daha pozitif bakabilir ve vicdan rahatlığı ile çok daha verimli hale gelebilirsiniz. Kolesterol, damar tıkanıklığı, şeker, yüksek tansiyon gibi hastalıkların önüne vegan beslenme ile geçebilirsiniz.

 

 

 

 

 

Damla Akar

İstanbul Üniversitesi Radyo Sinema Televizyon Mezunu olsa da gönlünü yazarlığa kaptırmış, büyümeyi kabul etmeyen ve çocuk ruhundan vazgeçmeyen, edebiyata ve müziğe tutkun, aktif bir sosyal medya kullanıcısıdır bizim Damlamız!

No Comments Yet

Leave a Reply