Uyku Apnesi Cihazları (CPAP) ile Horlama Protezi Karşılaştırması

Uyku apnesi, nefesinizi etkileyen yaygın bir uyku bozukluğudur. Uyku sırasında hava yolunun tamamen veya kısmen tıkanması sonucu oluşur. 

Uyku apneniz varsa, boğazınızın arkasındaki yumuşak doku siz uyurken gevşer ve solunum yolunuzu tıkar. Beyniniz, nefesinizi yeniden düzenlemek için her seferinde sizi uyandırabilir.

Bu tekrarlanan uyku kesintileri, gün içinde kendinizi çok yorgun hissetmenize neden olabilir. Genellikle kesintiye uğrayan nefesinizi hatırlamazsınız, bu nedenle bir sorununuz olduğunun farkında olmayabilirsiniz. Bu yüzden uyku apnesinin neden olabileceği semptomları bilmeniz gerekir.

Uyku apnesi aşağıdaki gibi birçok semptoma neden olur:

  • Horlama
  • Uyku sırasında nefes nefese kalma
  • Gece boyunca birçok kez uyanma
  • Gündüz aşırı uyku hali (hipersomni)
  • Ağız kuruluğu ile uyanmak
  • Sabah baş ağrıları
  • Uykuya dalmada veya uykuyu sürdürmede zorluk çekme (uykusuzluk)
  • Sinirlilik
  • Odaklanma zorluğu

Yukarıdaki semptomlardan da anlayacağınız gibi uyku apnesi tedavi gerektiren ciddi bir sorundur. Tedavi edilmeyen uyku apnesi, yaşam kaliteniz üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Örneğin, iş yerindeki performansınızı etkileyebilir ve gündüz uyku hali nedeniyle sizi trafikte büyük bir riske sokabilir.

Tedavi edilmeyen uyku apnesi ayrıca insülin direnci veya diyabet, yüksek tansiyon, kalp sorunları ve karaciğer sorunları geliştirme riskinizi de artırır.

Tüm bu sorunlarla karşı karşıya kalmamak için uyku apnesi tedavisinde kullanılan bir takım yöntemler vardır. 

Şimdi bu tedavi yöntemlerinden en çok kullanılan ikisini cpap cihazını ve horlama protezini sizin için karşılaştıracağız.

Önce cpap cihazı ile başlayalım.

CPAP Cihazı Nedir?

Uyku apnesiyseniz veya şiddetli horlamanız varsa, doktorunuz size CPAP cihazı ile bir tedavi önermiş olabilir. Continuous Positive Airway Pressure anlamına gelen CPAP, taktığınız bir maske aracılığıyla nefes aldığınızda solunum yollarınızı açık tutacak kadar güçlü bir hava basıncı akışı yaratır.

CPAP cihazları uykuyu ve ruh halini iyileştirebilir, kan basıncını ve diğer kalp hastalığı risklerini azaltabilir. Ancak CPAP cihazını deneyenlerin üçte birinden fazlası, cihazın kullanımı çok zor olduğu için uyku apnesinin tedavisinde bu cihazı tercih etmez.

Bir CPAP cihazını kullanmayı bırakmanın yaygın nedenleri arasında; cihazın hantal, rahatsız edici veya gürültülü olması yer alır. Hatta bazı durumlarda, uyku apnesi semptomlarına yardımcı bile olmaz.

Eğer cpap cihazı kullanıyorsanız ve bu durumlardan birinden muzdaripseniz veya CPAP cihazını kullanamayacağınızı düşünüyorsanız, horlama protezi gibi cerrahi müdahaleye gerektirmeyen uygun maliyetli bir tedavi seçeneğini de deneyebilirsiniz.

Horlama Protezi Nedir?

Horlama protezi, uyku apnesini ve horlamayı önlemede CPAP maskesi gibi hantal olmayan ve ekonomik bir alternatiftir. Boks yaparken takılan boksör dişliğine benzeyen horlama protezi, alt çenenizi öne doğru hareket ettirir veya dilinizi yerinde tutar. Bu, siz uyurken dilinizin ve üst solunum yolunuzun dokularının çökmesini ve hava yolunuzu tıkamasını önlemeye yardımcı olur.


Kişiye özel olarak hazırlandığında oldukça etkili olan horlama protezi, piyasada satılan horlama protezleri gibi çene sorunlarına neden olmaz ve sadece uyku sırasında taktığınız bu cihaz, uyku apnesi tedavisinde etkin bir yöntem olarak kullanılır.

Uzman bir diş hekimi, horlama protezini size göre uyarlar ve bu süreçte tüm gelişmeleri sizinle birlikte takip eder.

Horlama protezini kullanmaya başladıktan sonra gün içinde muhtemelen uykunuzu almış ve işlevsel hissedersiniz. Ayrıca, gece oksijen seviyeleriniz korunduğu için genel sağlığınız da iyileşebilir.

CPAP Cihazı ile Horlama Protezi Arasındaki Farklar Nelerdir?

CPAP cihazı uyku apnesi için standart tedavi olarak bilinse de, tek tedavi yöntemi değildir. CPAP makinesi kullandıysanız ya da bu cihazı kullanamayacağınızı düşünüyorsanız, horlama protezini deneyebilirsiniz. 

Horlama protezi bir CPAP makinesinden çok daha küçük ve taşınabilirdir. Bu, seyahat etmeniz veya evden başka bir yerde uyumanız gerektiğinde, horlama protezini yanınıza almanızı çok daha kolay hale getirir.

Horlama protezi bir boksör dişliği gibidir, bu yüzden uyurken herhangi bir sese maruz kalmazsınız. Bu da proteze CPAP cihazlarına göre önemli bir avantaj sağlar. CPAP cihazları gürültü seviyeleri açısından uzun bir yol kat etmiş olsalar da, hala çok fazla gürültü yaparlar ve bu sesler uykuya dalmanızı güçleştirebilir. 

Temizlenmesi oldukça kolay olan horlama protezini temizlemek için tek yapmanız gereken, protezi her gün yumuşak bir diş macunu ve su kullanarak bir diş fırçası ile fırçalamaktır. CPAP cihazlarının temizlenmesi ise daha zordur, cihaz günlük ve haftalık temizlik gerektirir.

Ayrıca horlama protezi için horlamayı ve uyku apnesini engellemenin, en ekonomik ve etkin yöntemidir diyebiliriz. 

Dr. Tuğrul Saygı ile Horlama Sorununa Son

Uyku apneniz veya horlamanız varsa, bu hastalıklar tedavi edilmediği takdirde bazı ciddi sonuçları doğurur. Piyasada horlamayı önlemeye yardımcı olduğunu iddia eden çok sayıda ürün bulunsa da, başarı oranı yüzde 90-95’e ulaşan horlama protezini kullanarak horlama ve uyku apnesi sorununuzun önüne geçebilirsiniz.

Sizin de horlama ya da uyku apnesi şikayetiniz varsa, Dr. Tuğrul Saygı 16 yıllık tecrübesi ve size özel hazırlayacağı horlama protezi ile bu sorunlarınıza kesin çözüm üretir. Horlama protezi kullanıldığı andan itibaren horlamada ciddi bir azalma görülür. Cerrahi müdahale gerektirmeyen bu yöntem, oldukça ekonomik bir yöntem olarak sıklıkla kullanılır.

No Comments Yet

Leave a Reply