IMDb: 8.9 RottenTomatoes: %97
Schindler’s List aynı zamanda IMDb top 250 listesinde de 7. Sırada yer alır. Yaşanmış bir hikayeden beyaz perdeye aktarılan 1993 yapımı filmimiz Steven Spielberg imzalıdır. Başrollerinde de iki güzel oyuncu vardır: Liam Neeson ve Ralph Fiennes.
Her neyse. Bu kadar teknik bilgi yeterli sanırım. Asıl konumuza gelelim biz. Nedir bu film? IMDb ve RottenTomatoes değerlendirmelerini göz önüne alarak başlamamızdan anlaşılacağı üzere profesyonel sinema eleştirmenleri değiliz biz ve dolayısıyla ışıklar, sahne geçişleri, kamera teknikleri gibi teknik detaylara boğulmayacağız. Kaldı ki 11 yıl önce vizyona girmiş bir filmi eleştirmek için de biraz geç kaldık sanırım. Uzun lafın kısası dostlar, biz izledik, beğendik ve “spoiler” vermeden filmin bizi nasıl etkilediğini aktaracağız sizlere.
Küçük bir ayrıntıyla başlamak isterim konuya. “Schindler’s List birazcık eski ve bilinen bir filmdir.” sanıyorduk. Fakat öyle değilmiş. Son zamanlarda çevremde hatırı sayılır sayıda insan bu filmi bilmediğini hatta hiç duymadığını söyledi bana. Şaşırdım. Oldukça şaşırdım. Bu nadide filmi nasıl bilmezsiniz, herkes bilmeli diyerek Schindler’s List’i tavsiye etmeye karar verdik. -Uzattık mı ayrıntıyı ne?-
Filmimiz 1940ların Nazi Almanyasında geçiyor. 2. Dünya Savaşı’nın rüzgarlarının buram buram estiği, faşizmin, vahşetin kol gezdiği zamanlar. Bildiğimiz Hitler dönemi işte. Filmimiz çoğunlukla savaş sever bir fırsatçı olan Oscar Schindler etrafında ilerliyor. Basitçe özetlersek Oscar Schindler’in savaşın başından sonuna karakterinin, vicdanının değişimlerini ve iç çatışmalarını izliyoruz. Evet konu esasında bu kadar basit. Fakat bu değişimleri ve çatışmaları izlerken her an dönemin Nazi Almanyasına, faşizmin vahşetine, acımasızlığına, insanın ne kadar vicdansızlaşabileceğine ve bir insanın vicdanının neler yapabileceğine de şahit oluyoruz. Aa! Unutmadan! Filmimizde önemli yeri olan bir diğer kişi ise yakışıklılar yakışıklısı Ralph Fiennes’in canlandırdığı, insanın kanını donduracak derece de acımasız Nazi Subayı Amon Goeth.
Film hakkında yaygın bir eleştiri de Yahudi propagandası yaptığıdır. Bakış açıcısına göre değişir belki fakat şöyle de bir gerçeklik var: Hırsızlık yapan, para için Yahudileri ele veren ya da Yahudi polisliği yapan Yahudiler de filmin içinde gayet yer alan karakterler. Yani Yahudiler melekti, masumdu sadece Almanlar kötüydü gibi bir durum yok ortada. Bu yorumu yapmak zorunda kalmamız da bize yine aynı lanet gerçekliği gösteriyor: Irkçılık her yerde. Bir film eleştirisi yaparken bile ırkçı söylemlere ve yorumlara cevap vermek zorunda olmak, laf yetiştirmek üzüyor bizi.
Daha fazla ne desem, nasıl anlatsam bilemedim bu filmi. Uzatmayayım mademse. İzleyin arkadaşlar deyip bitirelim. Bu arada film 3 saat.
Esen kalın dostlar!