Son zamanların en popüler besinlerinden biri olan hindistan cevizi yağı çeşitli kullanım alanlarıyla birlikte sayısız yarara sahip. Egzotik bir meyve olmasına rağmen ülkemizde çok sevilen hindistan cevizi yağı cilt bakımından, yemeklere kadar birçok alanda kullanılabiliyor. Sayısız yarara sahip bu meyveyi hazır almak yerine evinizde kendi yöntemlerinizle organik olarak üretmeye ne dersiniz?
İşte pek çok alanda kullanabileceğiniz hindistan cevizi yağı yapımı
Hindistan cevizi yağı 3 farklı yöntemler elde ediliyor. Bunlar kaynatma, soğutma ve öğütmek yöntemleri. En çok tercih edilen yöntem ıslak öğütme, hindistan cevizi bölündükten sonra kabuğundan ayrılıp beyaz kısımları robottan geçirilerek yapılıyor. Robotta öğüttüğünüz beyaz kısımları tülbetten geçirerek sıvı kısmı bir kavanoza aktararak bir gün boyunca beklettiğinizde yağ ve sıvı kendiliğinden ayrılıyor ve katı kısmı ayırarak yağ olarak kullanabiliyorsunuz. Bu yöntem evde yapılabilecek en pratik yöntem.
Kaynatma yöntemi ise rendelediğiniz beyaz kısımları blenderda 2 bardak sıcak su ile iyice karıştırın. Daha sonra tülbent ile öğütme yönteminde olduğu gibi sıvı ve posayı ayırın. Ayrılan sıvıyı kahverengi olana dek kaynatın ve daha sonra 1 saat kadar bekletin. Bir kavanoza ayırarak dilediğinizce kullanabilirsiniz.
Kurutma yöntemi ise hindistan cevizinin beyaz kısımların bir gün boyunca fırında ya da güneş altında bekletip kurutarak yapılan bir yöntem. Kuruyan hindistan cevizlerini katı meyve sıkacağından geçirdikten sonra 24 saat kadar beklettikten sonra yağ olarak kullanabilirsiniz.
Peki hindistan cevizi yağı mutfakta nasıl kullanılır?
- Kızartma sağlıksız bir yiyecek olarak bilinse de hindistan cevizi yağı gibi son derece faydalı bir yağ ile yapıldığında bu etkisi yok oluyor. Aroması da farklı olduğu için farklı lezzetlere açık olanlara için sayısız kızartma fikri verebilir.
- Çok sevilen patlamış mısırı daha sağlıklı ve lezzetli hale getirmek için bu yağı kullanabilirsiniz.
- Sabah kahvaltılarında yaptığınız omlet, krep ve pancakeler için de margarin gibi yağlar yerine hindistan cevizi yağı kullanabilirsiniz.
- Farklı lezzetlere açıksanız kahve ve çaylarınıza aroma katmak için de bu harika yağı kullanabilirsiniz.
- Kolay yanmayan bir yağ olduğu için et, tavuk ya da balık kızartmalarında da tercih edilebilir.