A’dan Z’ye Gebelik Rehberi: Hamilelikte İlk 3 Ay – 1. Bölüm

Merhabalar,

Bundan sonra yoğun iş hayatımdan arttırdığım zamanlarda size kadın sağlığı ile ilgili bilgiler vereceğim. Tüm sorularınızı yazılarımın altına yorum olarak bırakabilirseniz, editör arkadaşlarım bana bu yorumları ulaştıracaklardır.

Bu ilk yazıda gebeliğin ilk 3 ayını incelemek istedim ki hamile olan ya da hamile olmayı düşünen kadınların başvurabileceği bir rehber olsun.

Şimdiden keyifli okumalar diliyorum.

first-trimester-of-pregnancy-pg-01-full

İLK ÜÇ AYLIK DÖNEM (1. TRİMESTR)

İlk üç aylık dönem vücudumuzda önemli değişikliklerin olduğu dönemdir.Kişi bu dönemde gebeliğin ilk heyecanını yaşarken bazı sorunlarla da karşı karşıya kalır.

Gebeliğin başlangıcında fiziksel değişiklikler sizi rahatsız etse de,sağlığınızı veya bebeğin sağlığını tehlikeye sokmaz.Her gebelik kendi içinde ele alınır.Belirtilerin ne olduğunu ve kendinizi rahat hissetmek için bunlara karşı ne yapacağınızı bilrseniz gebeliğiniz o kadar rahat geçecektir.

Fiziksel Değişiklikler:

1-YORGUNLUK:

Sebebi Nedir?

Gebeliğin başlangıcında kadınların çoğu normalden daha fazla yorgundur.Bu duygu çok iyi anlaşılabilir bir durumdur çünkü,vücudunuzun yapması gereken daha çok iş vardır.Gebeliğin ilk haftalarında, vücudunuz bebeğe besinleri taşıyabilmek için daha fazla kan üretir.Bu artmış kanı göndermek için kalbiniz daha fazla çalışır ve nabız dakikada 10-15 daha fazla atar.Bu dönemde yorgunluk hissedeceğimiz fiziksel değişikliklere ek olarak yeni duygular ve düşüncelerle de karşı karşıyasınız.Gebeliğiniz planlı olsun ve ya olmasın bu dönemde biraz duygusal sıkıntınız olacaktır.Bebeğinizin sağlıklı olup olmayacağı endişesi olacak ve nasıl anne olacağınız konusunda içinizde karmaşık duygular olacaktır.

Reasons-Of-Fatigue-During-Pregnancy

Ne Yapabilirim?

Dinlenin: İhtiyacınız olduğu kadar dinlenin.İyi yeme ile birlikte sigara içme ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan kurtulmanın yanısıra mümkün olduğunca daha fazla dinlenmek için yollar bulmalısınız.

Gün içinde arasıra şekerleme yapın.Bacaklarınızı yukarı kaldırarak dinlenin.
Gün içinde şekerleme yapamazsanız ,hemen iş sonrası veya akşam yemeği öncesi yapabilirsiniz.
Dinlenmek için yatağa erkenden yatmak istiyorsanız yapın.Ayrıca yatmadan birkaç saat önce su içmeyi keserseniz ,geceleyin tuvalet için çok kereler kalkmak zorunda kalmazsınız.

Egzersiz Yapın: Enerji düzeyinizi artırmanın en iyi yolu egzersiz yapmaktır.Hergün 30 dakika yürümek gibi orta düzeyde bir egzersiz bile kendinizi enerji dolu hissetmenize neden olur.

Doğru Yemek Yiyin: Doğru yemek yeme, her zamankinden daha önemlidir.Gebeliğin başlangıcında doğal olan yorgunluk ,yeterli demir veya protein takviyesi almıyorsanız şiddetlenebilir.

2-BULANTI ve KUSMA:

Sebebi Nedir?

Gebeliğin erken döneminde bulantı ve kusma ile ilgili bir teori,bunun nedeninin plasenta ve fetusta salgılanan hormon değişikliklerine bağlı olduğu şeklindedir.Bunda mide – barsak sistemindeki değişikler de bir parça rol oynayabilir.Mide gebelik hormonlarının etkisi ile daha yavaş boşalır.Bulantı ve kusma ayrıca ,duygusal stres ve yorgunlıkla artabilir.

Buna ‘gündüz hastalığı’ dense de gebeliğin erken dönemindeki bulantı-kusma günün herhangi bir zamanında oluşabilir.Bu belirti gebelerin %70 ‘ini etkilemektedir.İlk gebelikte,genç kadınlarda ve ikiz gebeliklerde bulantı daha şiddetli olabilir.4-8 haftalık iken başlar ve 14-16 haftalıkta azalır.Fakat bazı kadınlarda bulantı ve kusma 3. aydan sonra başlayabilir ve bazı kadınlarda ise tüm gebelikleri süresince bulantı devam eder.

Pregnant woman with strong pain of stomach and nausea

Ne Yapabilirim?

Yeme Alışkanlıklarınız Değiştirin:Gün içinde daha sık ve küçük öğünler şeklinde yemek bulantıyı azaltır.Yemekler sırasında az sıvı almak da iyileşmeye yardımcı olur.Bunları yapmanın amacı mideyi tamamen boş veya tamamen dolu tutmaktan kaçınmaktır.Çünkü her iki durum da bulantıyı dah kötü yapabilir.

Gündüz Atıştırmaları Yapın:İlk kalktığınız zaman bulantınız kötü ise yataktan çıkmadan önce demli olmayan bir çay için.Yatağın başında galeta,kraker gibi kuru şeyler bulundurun.

Çok Yavaş Kalkın:Sabahları yataktan alelacele kalkmayın,dinlenin.Gebeliğin erekn döneminde sık görülen yorgunluk da bulantıyı şiddetlendirebilir.

Hoş Olmayan Koku ve Yiyeceklerden Kaçının:Bir çok kadın gebelikleri sırasında bazı koku ve yiyecekleri hoş bulmazlar.Mümkün olduğunca bu tür yiyecek ve kokulardan kaçının.

Diğer Olası Yardımlar:Bulantınızı antiasid ilaç kullanımı hafifletebilir fakat doktorunuza danışmadan ilaç almayınız.Çünkü bazı antiasidler vücutta sıvı tutarlar.Bulantınızın hafiflemesine B6 vitamini de yardımcı olabilir.

3-İDRARA SIK ÇIKMA

Sebebi Nedir?

İlk iç ayda uterusun(rahim) büyüyen hacmi ile birlikte böbreklerin etkili fonksiyonları size idrara çıkma ihtiyacı hissi verir.Ayrıca hapşırırken,öksürürken ve gülerken de idrar kaçırabilirsiniz.Bunun nedeni, büyüyen uterusun idrar torbasına yaptığı baskı sonucudur.4. ayda uterus kasık bölgesine doğru yayıldığından dolayı , mesaneye olan basınç o kadar fazla olmaz.

pregnant-woman-first-trimester-spry

Ne Yapabilirim?

Yatmadan birkaç saat önce su içmeyi keserseniz ,gece boyunca daha az kalkarsınız ve gece boyunca daha iyi uyursunuz.Fakat aksi olmadıkça gebelik süresince sıvı alımın kesmek iyi bir fikir değildir.

İhtiyaç hissettiğiniz her an idrarınızı yapın.İdrarınızı tutmak, idrar torbasının tam olarak başalamamasına neden olur ve bu idrar yolları enfeksiyonuna yol açar.İdrar yaparken öne doğru eğilmek ise idrar torbanızın tam olarak boşalmasına yardımcı olur.

Devam edecek…

Sağlıkla ve mutlulukla kalın.

Op. Dr. Sultan Özkan

Operatör doktorumuz uzmanlık tezini bitirmeden önce taa Amerika, New York'ta araştırma yaparken takıldı ağımıza. İlim aşkına sahip bu kadar başarılı bir kadın mutlaka Kadınım Mutluyum kadınlarını bilgilendirmeli dedik. Sonunda yoğun çalışmalarından arta kalan vakitlerde bize yazmaya karar verdi. İyi ki var, hep var. Bilinçli sağlıklı kadınlığımız için ona çok şey borçluyuz...

1 Comment

Leave a Reply