Kadınların Yaptırması Gereken Sağlık Testleri

Çoğumuz hastalık belirtilerine rastlamadan doktorun kapısından bile geçmiyoruz. Ya “Ben kendime dikkat ediyorum, sağlıklı yaşıyorum.” diye kendimize güveniyoruz ya da korkup çekiniyoruz. Bir kısmımız kadın hastalıklarından haberdar bile değil, hayatında bir jinekolog tarafından hiç muayene edilmemiş kadınlarımız var. Bilinçli olduğu halde ya vakitsizlikten ya da önem sırasında bir türlü hak ettiği yere koyamamasından sağlık kontrollerini sürekli erteleyenler de cabası…

Biz kadınlar duygusal yaratıklarız ve ne yazık ki en ufak bir endişe hissettiğimizde moral dengelerimiz kolayca alt üst olabiliyor. Bu yüzden kötü sürprizlerle karşılaşmamak ve daha sağlıklı yaşamak için aşağıda bahsedeceğim testleri şimdiden takviminize not edin.

SMEAR

Smear 18 yaşını aşmış ve aktif cinsel hayatı olan tüm kadınların yaptırması gereken bir test pap smear testi. Sıkça rastlanan kanser türlerinden olan rahim ağzı kanserinin tespitini sağlayan ağrısız kolay bir işlem. 40 yaşına kadar 3 yılda bir, 40 yaşını aştıktan sonra ise her yıl yaptırmalıyız.

VAJİNAL ULTRASON

Birçok kadında rastlanan çikolata kisti ve miyom tespitini sağlayan bu ultrasonasyon işlemi yumurtalık ve rahmin ayrıntılı kontrolünün yapılması için en iyi yöntem. Yılda 1 kez yaptırmalıyız.

MAMOGRAFİ

9-mammography- En çok rastladığımız meme kanserinin, kitle oluşmadan daha kireçlenme aşamasında tanı koyulmasını sağlayan bir test. Hepimiz her ay adet dönemi bitiminde elle meme kontrolü yapmalıyız ve nasıl yapılması gerektiğini uzman doktorlardan öğrenmeliyiz. Doktor kontrolünde gerçekleşen mamografi işlemi ise 40 yaşına kadar 2-3 yılda bir 40 yaşından sonra ise her yıl yapılmalıdır.

KEMİK YOĞUNLUĞU ÖLÇÜMÜ

Genetik etkileri olan osteoporoz riskine karşı menopoz dönemine kadar en az 1 kez, menopozdan sonra ise 2 yılda bir yapılması gerekmektedir. Çünkü kadınlara büyük tehdit unsuru oluşturan kemik erimesi en sık, menopoz döneminin ilk 5 yılında görülmektedir.

CİLT MUAYENESİ

Vücudunda çok fazla beni olan kadınların ölümcül sonuçlar doğurabilen melanom kanserine karşı yılda 1 kez dijital dermatoskopi yaptırması gerekmektedir.

KAN TAHLİLİ

Vücuttaki enfeksiyon ve alerjik durumların varlığını tespit etmek adına yapılan kan tahlilleri kolesterol ve kan şekerine dair de bilgi verir. 35 yaşını aşmış kadınların 2 yılda bir yaptırması gerekmektedir.

KOLONOSKOPİ VE GASTROKOPİ

o-STOMACH-ACHE-BED-facebook En sık görülen kanser türlerinin 3.sü olan kolon kanseri 50 yaş ve üzeri kadınları tehdit etmektedir. Gastrokopi de mide ve bağırsak kontrolü sağlamaktadır. Kalın bağırsaktaki tümöre dönüşebilecek polipleri tespit eden kolonoskopiyi 50 yaşını aşmış kadınlar 2 ila 5 yılda bir yaptırmalıdır.

Her hastalıkta erken tanı tedavileriyle daha başarılı sonuçlar elde edilmesi kaçınılmaz bir gerçek. “Sağlık” bir tercih değil, yaşam biçimimiz olmalıdır. Kendiniz ve sevdikleriniz için kendinize iyi bakın.

İzlem Küsmen

İzlem, Marmara Üniversitesi İşletme son sınıf öğrencisi olarak aramıza katıldı. Yazı yazmayı, blog tutmayı ve okumayı çok sevdiğinden midir nedir kendisinin yerinin Kadınım Mutluyum safları olduğunu düşünüyor. Siz de öyle düşünüyorsanız İzlem'i takip edin! Google+

No Comments Yet

Leave a Reply