Hamilelikte 2. Üç Aylık Dönem ile İlgili Bilmeniz Gerekenler 2. Bölüm

Merhabalar,

Bu hafta hamileliğinizdeki ikinci 3 ayındada yaşayacağınız belirli başlıkların devamını anlatacağım. İlk bölümde anlattıklarım için bu linkten  ilk yazımı kontrol edebilirsiniz. Tüm sorularınızı yazılarım altına yorum olarak bırakabilirseniz, editör arkadaşlarım bana bu yorumları ulaştıracaklardır.

CİLT DEĞİŞİKLİKLERİ

Sebebi Nedir?

Gebelik sırasında vücudunuzda görev yapan hormonlar cildinizde belirli değişikliklere neden olur. Bunlardan en sık görüleni, kadınların yaklaşık % 90’ında karşılaşılan cilt kararmasıdır. Bu belirti, esmer kadınlarda daha belirgin değildir.Gerçek nedeni belli değildir fakat artmış östrojen düzeyleri bununla ilişkili olabilir. Gebelik sırasında cilt kararması; göğüs uçları, kasık bölgesi ve göbek çevresinde belirgindir. Ayrıca koltuk altları ve kalçanın iç tarafında da belirebilir. Bazı gebelerde ayrıca yüzde de hafif cilt kararması oluşur.

Ne Yapabilirim?

Gebelik sırasında cilt kararması güneş ışığı veye digger ultraviyole ışıklarla daha da kötüleşebilir. Bu durumda fazla güneşe maruz kalmayın.Dışarıda olduğunuz zaman vücudunuzu en az 15 koruma faktörlü bir güneş kremi ile koruyun. Hava güneşli olsa da bulutlu olsa da her zaman güneş ışınlarının vücudunuza gelebileceğini unutmayın.




DİĞER CİLT DEĞİŞİKLİKLERİ

  • Gebelik sırasında görülen avuç içi kızarıklığı ile avuç içi ve ayak tabanı kaşıntısı nemlendirici kremler kullanılarak azaltılabilir.
  • Benlerin sayısı çok artabilir fakat gebelik sırasında oluşan bu benler cilt kanserinde oluşanların tipinde değildir (emin olmak için doktorunuza gösteriniz.).
  • Tırnaklar kırılgan ve yumuşak olabilir. Oje kullanmak bu durumu daha da kötüleştirebilir. Ellerinizi olduğu gibi tırnaklarınızı da losyonla nemlendirin ve deterjanla çalışırken kesinlikle eldiven giyin.

hamilelikteki_vucut_degisiklikleri_kadinimmutluyum2

KABIZLIK

Sebebi Nedir?

Kabızlık gebelikte görülen en sık ve en rahatsız edici durumlardan biridir. Kabızlığın nedeni sindirim sisteminin genel olarak yavaşlaması ve büyüyen uterusun alt barsaklara yaptığı baskıdır. Kabızlık ayrıca gebeliğin son dönemlerinde hemoroid oluşumun artırır.

Ne Yapabilirim?

Bu problemle baş etmenin en önemli yolu diyetinizi düzenlemektir. Liften zengin yiyecekler ve fazla  alma kabızlığı önler veya hafifletir. Meyve ve sebzeler ihtiyacınız olan lifi almanızı sağlar. Meyve suları da kabızlığı azaltır. Kuru kayısı, kuru erik, kuru incir kompostoları içebilirsiniz. Sabah kahvaltısından önce bir bardak şekerli ılık su (bir çay kaşığı yağ ilave edilmiş) içiniz. Yaptığınız egzersizi artırmanız da bu problem yardımcı olabilir. Günlük yürüyüşlerinizi biraz artırmanız etkili olabilir. Bu dönemde de doktorunuza danışmadan müsil yada benzer etkili ilaçlar almayınız.




ANEMİ(KANSIZLIK)

Bebeğin gebelik sırasında artan ihtiyaçları vücudunuzun demir gereksinimini fazlalaştırır.Demir, alyuvarların yapımında rol oynayan çok önemli bir elementtir. Gebelik öncesinde günlük demir ihtiyacınız 15 mg kadarken şimdi bunun 2 katına ihtiyacınız vardır.

Diğer kadınlar gibi gebelik sırasında bu kadar fazla demiri temin edecek yeterli demir deponuz yoktur ve artmış demir ihtiyacınızı besinlerden aldığınız demir ile karşılamanız da mümkün değildir.

Sebebi Nedir?

Gebelik sırasında kan hacminiz yaklaşık % 45 oranında artar.Vücudunuzda yeterince demir yoksa artmış alyuvar üretimindeki ihtiyacı karşılayamaz ve bunun sonucunda anemi gelişir. Gebe kadınlarda anemi; yorgunluk ve strese yol açar ve annenin hastalıklara daha çabuk yakalanmasına neden olur.

Aneminin Belirtileri

  • Yorgunluk ve güçsüzlük,
  • Solukluk,
  • Nefesten kesilme,
  • Çarpıntı,
  • Sersemlik,
  • Baş dönmesi.

Ne Yapabilirim?

Aneminin tek tedavisi demir almaktır. Bu yüzden gebeliğin 2. döneminden itibaren muhakkak her gebe ilave olarak demir almalıdır.

hamilelikteki_vucut_degisiklikleri_kadinimmutluyum4

KİLO ARTIŞI

Kilo artışı biraz da gebelikten önceki ağırlığınıza bağlıdır fakat ilk üç aydan sonra haftada 400-500 gram almanız normaldir.

VAGİNAL AKINTI VE ENFEKSİYONLAR

Birçok kadın bu dönemi ilk döneme göre daha kolay ve daha rahat hissetmesine rağmen bu dönem fiziksel yan etki ve belirtileri de beraberinde getirir. Potansiyel problemleri tanımlamak ve ne zaman doktorunuza danışacağınızı bilmek ilk dönemde olduğu gibi çok önemlidir.

Sebebi Nedir?

Birçok kadının gebelik sırasında vaginal akıntısı artmaktadır.Bunun sebebi üreme organlarındaki bezlerden salgılanan hormonların etkisiyle mukus üretiminin artmasıdır. Gebe kadında görülen normal vaginal akıntı beyaz renktedir ve ince kıvamlıdır ve hafif bir kokusu varıdr. Yüksek asit ortamı sayesinde potansiyel olarak zararlı bakterilerin üremesine izin vermez.

Normalde vajinada denge halinde birçok organizma yaşamaktadır. Bu denge; stres, hastalık, vajinaya tatbik edilen duş, antibiyotik gibi ilaçlar veya gebelik hormonları ile bozulduğunda, bir organizma diğerlerinden daha hızlı çoğalır ve vajinal enfeksiyona neden olur.

Yeşil ve sarı renkte çoğu kez kokulu bir akıntınız varsa ve kasık bölgeniz kızarmış ve kaşınıyorsa vajina enfeksiyonuna yakalanmışsınız demektir. Bu, gebelik sırasında hormone, değişiklikleri nedeniyle sık görülür.




Ne Yapabilirim?

Vajina ve kasık bölgenizi mümkün oldğunca temiz ve kuru tutun.Vajinanın içini sabunla yıkamak oradaki asit dengesini bozacağından mantar enfeksiyon riskini artırır.

Rahat ve bol giysiler giyin ve sentetik giysiler giymekten kaçının.

Pamuklu iç çamaşırlarını tercih edin.

Vajina enfeksiyonuna yakalanırsanız, doktorunuza eşinizin de tedavi olup olmayacağını sorun.

hamilelikteki_vucut_degisiklikleri_kadinimmutluyum3

AŞERME

Birçok kadının gebelik sırasında belirli yiyecek ve içeceklere karşı çok fazla istekleri olur. Özellikle ilk üç ayda , gebelikteki hormon değişikliklerine bağlı olarak iştahınızda değişiklikler olmuştur. İkinci dönemde hala bazı yiyeceklerin tadını beğenmeme veya bazı yiyecekleri aşerme devam eder. Sağlıklı yiyecekler yemeye devam ettiğiniz sürece bu değişikliklerin pek bir önemi yoktur. Nadiren, bazı kadınların gebelikleri sırasında yiyecek olmayan maddelere karşı aşermeleri olur (kil, çamaşır kolası, kabartma tozu ve buz). Bu olağan dışı duruma pika adı verilir. Bunun nedeni belli değildir. Bunun sonucunda bazen demir eksikliği gelişebilir. Yiyecek olmayan bir maddeyi aşeriyorsanız, dokrorunuza bildiriniz.

Devam edecek…

Sağlıkla ve mutlulukla kalın.

Op. Dr. Sultan Özkan

Operatör doktorumuz uzmanlık tezini bitirmeden önce taa Amerika, New York'ta araştırma yaparken takıldı ağımıza. İlim aşkına sahip bu kadar başarılı bir kadın mutlaka Kadınım Mutluyum kadınlarını bilgilendirmeli dedik. Sonunda yoğun çalışmalarından arta kalan vakitlerde bize yazmaya karar verdi. İyi ki var, hep var. Bilinçli sağlıklı kadınlığımız için ona çok şey borçluyuz...

No Comments Yet

Leave a Reply