Beef Tenderloin: Bir Noel Yemeği

Yazının başlığını okuyunca insan yazıyı okumak istemiyor değil mi? Neticede Noel müslümanların kutladığı bir bayram değil. Niyetim ne Noel kültürünü anlatıp sizi müslümanlığınızdan uzaklaştırmak ne de Noel kutlamasını yapmamanızı tavsiye edip özel hayatınıza burnumu sokmak. O yüzden gerilmeyelim hemen sakin olalım 🙂 Hem biz bu yemeği Noel’ de yaptık ama sizin için bir yılbaşı alternatifi olabilir.

        

Nişanlımın ailesiyle geçirdiğim ilk Noelimde kendisi de şef olan gelecekteki kayınvalidemle birlikte pişirdiğimiz beef tenderloin (inek filetosu, bonfile olan kısmı) tarifini burda sizinle paylaşmak istiyorum. Paylaştığım tüm fotoğraflar bizzat tarafımdan çekilmiştir. Beef tenderloin ineğin sırt bölümünde bulunan en sinirsiz et bölümüdür. Filet-mignon (bonfile) et bu kısımdan elde edilir. Öncelikle eti sinirlerinden ve büyük yağ bloklarından temizlememiz gerkiyor. Ya da temizlenmiş olarak kasabınızdan temin edebilirsiniz. Pişirmeden önce eti baharatlarla ceşnilendirmeniz ve kışın iki yazın ise bir saat oda sıcaklığında bekletmeniz gerekiyor. Ceşnilendirmek için kullanacağımız baharat tarifini kayınvalidemden çok da zorlanmadan aldım. Sanırım beni seviyor 🙂 Gelelim çeşniye:

  • 8 yemek kaşığı ince çelikmiş taze karabiber
  • 1,5 yemek kaşığı soğantozu
  • 4,5 yemek kaşığı tuz
  • 4 yemek kaşığı seker
  • 4 yemek kaşığı sarımsak tozu

      

Marketlerde sarımsak tozu bulabileceğinizi düşünüyorum ama soğan tozu hakkında emin değilim. Ben ikisini de nasıl elde edebileceğinizi anlatayım. Toz haline getirmek istedigimiz soğan veya sarımsak, temizledikten sonra çok ince şekilde kıyılmalı ve 70 C derece fırında kuruyana kadar bekletilmeli. Böylelikle toz soğanımız veya sarımsağımız hazır. Toz olarak kullanmamızın sebebi her parçada aynı oranda sarımsak-soğan aromasını tadabilmek. Biraz zahmetli fakat elde edeceğiniz sonuç sizi memnun edecek. Ayrıca baharatları etin üzerine sürdükten sonra zeytin yağı kullanarak ete iyice yedirin.
Ceşnilendirdiğimiz etimiz 1 – 2 saat oda sıcaklığında beekledikten sonra önceden ısıttığımız 260 C derece fırınımızda 25 dk pişiriyoruz. Pişirme işlemi bittiğinde aluminyum folyo ile sararak 30-45 dk dinlenmeye bırakıyoruz. Eti piştikten hemen sonra keserseniz suyunu hemen salacaktır bu da yumusaklığını kaybedeceği anlamına geliyor.

Şimdi gelelim biz Türklerin et pişirmesine. Evlerimizde genelde eti çok uzun süre pişiriyoruz. Pembe et bile pişmemiş kabul edilir. Bu pek de doğru değil. Beef tenderloin gibi bir eti çok pişirmenize gerek yoktur. Bana sorarsanız çok pişirirseniz güzelim ete yazık edersiniz.
Son olarak etimizi ince dilimler halinde kestikten sonra servis tepsimize alabiliriz. Servis edeceğiniz tepsinin altını marul yapraklarıyla  süslerseniz güzel bir kontrast oluşturursunuz. Böylelikle etten gelen suyun kötü bir görüntü oluşturmasını da engeellersiniz. Beef tenderloin harkulade rengi , yumuşacık yapısı ve ceşniden aldığı aromalarla damağınızdağınızda muazzam bir tat bırakacak, eminim.

 

Herkese mutlu yıllar!

No Comments Yet

Leave a Reply