Hamilelikte 2. Üç Aylık Dönem ile İlgili Bilmeniz Gerekenler 1. Bölüm

Merhabalar,

Uzun bir aradan sonra ay ay ele aldığımız hamilelik sürecinin ikinci bölümüyle karşınızdayım. Tüm sorularınızı yazılarımın altına yorum olarak bırakabilirseniz, editör arkadaşlarım bana bu yorumları ulaştıracaklardır. İkinci üç aylık dönem gebeliğin 13. Haftası ile 27. Haftası arasındaki dönemdir.Bu dönemde bulantınız azalmiıstır,uykularınız düzelmiştir ve enerjiniz yerine gelmiştir. Ayrıca bu dönemde bebeğiniz size gerçek gibi gelmeye başlamıştır. 12 haftalıkken doktorunuz bebeğin kalp atışlarını duyabilir ve 16-20. haftalar arasında bebeğin ilk hareketlerini hissedebilirsiniz. 4-5. aylarda artık karnınız yavaş yavaş belirmeye başlamıştır. Gardrobunuzu değiştirmenin, gelen bebeğiniz için evde planlar yapmanın zamanı gelmişti. İkinci dönemde de yeni belirtiler ve değişiklikler görülür.

Bunlar:

  • Ağrılar ve Yanmalar
  • Cilt Değişiklikleri
  • Kabızlık
  • Anemi
  • Kilo artışı
  • Vaginal akıntı ve enfeksiyonlar
  • Aşerme

AĞRILAR ve YANMALAR

İkinci üç aylık dönemde uterusun genişliğinde hızlı artışı farkedeceksiniz.27. haftanın sonunda bebek 12 haftalıktakinden 4 kat daha büyük olacaktır. Uterus büyürken o bölümde olan diğer organlar normal yerlerinden biraz uzaklaşacaklardır. Bu nedenle bu organları tutan kas ve liflerde aşırı gerilme olacaktır. Bütün bu büyüme ve gerilme anne adayını rahatsız edebilir.Bu dönemde görülen ağrı ve yanmaların esas nedeni uterusun ağırlığı ve genişliğindeki artış ve gebelik hormonlarıdır.

hamilelikte_ikinci 3 aylik_donem_kadinimmutluyum3

SIRT AĞRISI

SEBEBİ NEDİR?

Gebelik sırasında kalça bölgenizdeki kemiklerin arasınadaki eklemler yumuşayıp gevşer.Bunlar doğum sırasında bebeğin bu bölgeden geçebilmesi için bir hazırlıktır. Bu dönemde uterusunuzun ağırlığı artar ve ağırlık merkezinin yeri değişir.Bunun sonucu olarak zamanla ve belki hiç farkında olmadan vücut şekliniz ve yürüme şekliniz değişir. Ağırlık merkezindeki değişiklikleri kompanse etmek için yapılan bu değişiklikler de sırt ağrılarına neden olur. Sırt ağrısına neden olan bir başka faktör ise karın bölgesindeki kasların hafif de olsa ayrılmasıdır.

NE YAPABİLİRİM?

Sırt ağrısını azaltmak için oturmanıza, kalkamanıza ve yürümenize dikkat etmelisiniz. Doğru duruş egzersizleri yapın, omuzlarınız geride durun. Uzun süre ayakta kalacaksanız, bir ayağınızı yerden fazla yüksekte olmayan iskemleye dayayın. Bacaklarınız hafif yukarıda oturun ve bacak bacak üzerine atmayın. Ağırlığı doğru kaldırın.Dizleriniz üzerinde oturun ve ağırlığı beliniz dik olacak şekilde kalçanızı (sırtınızı değil) yukarı kaldırarak alın. Ani yakalama hareketleri yapmayın veye kolunuzu aniden başınızın üstüne kaldırmayın. Yatarken veya dinlenirken dizleriniz ve kalçalarınız kıvrılı tutarak,bir tarafa bakacak şekilde yatın. Dizlerinizin arasına ve karnınızın altına minder yerleştirin.Bu pozisyon alt sırt bölgesindeki basıncı ortadan kaldıracaktır. Karın bölgenizdeki kasları güçlendirmek için yapılan egzersizler sırt ağrısının azalmasına yardımcı olacaktır.




KARIN AĞRILARI

SEBEBİ NEDİR?

İkinci dönemde alt karın bölgesindeki ağrıların nedeni genişleyen uterusun çevresindeki kasların ve liflerin gerilmesidir. Bu nedenle karın bölgesindeki ağrı bebeğiniz ve sizin için bir tehdit oluşturmasa da bu ağrıyı dokrorunuza mutlaka danışın çünkü bu ağrının nedeni erken doğum başlangıcı olabilir. Daha önceden karın bölgesine uygulanan bir ameliyat geçirmişseniz ağrısının nedeni buradaki yapışıklıkların gerilmesi olabilir. Gebelik sırasında bazen appendiks iltihabı veya safra kesesi taşları ağrısı farklı yerlerde oluşur.Bu ağrının farklı yerlerde oluşmasının nedeni büyüyen uterusun diğer organları bulundukları yerden başka tarafa itmesidir.

hamilelikte_ikinci 3 aylik_donem_kadinimmutluyum2

NE YAPABİLİRİM?

Karın ağrısı çok şiddetli ise ,oturma veya yatma rahatlatabilir. Dinlenme egzersizleri ve sıcak banyo rahatlatabilir. Ağrı sürekli ise doktorunuz mutlaka arayın.

BACAK KRAMPLARI

Sebebi Nedir? Bacaklarda kramplar 3. aydan sonra sık görülür. Genellikle geceleri oluşur ve bazen uykudan uyandıracak kadar şiddetlidir. Bacak kramplarının gerçek nedeni belli değildir. Fakat kalsiyum alımındaki yetersizlik, yorgunluk veya sinirler üzerindeki uterusun yaptığı basınç ağrıya neden olabilir.

Ne Yapabilirim?

Bacak krampları size çok rahatsız ederse kalça kaslarınızı gerici egzersizler yapın. Uzun süre oturmaktan veya uzun süre yürümekten kaçının. Eğer kramp girerse, dizinizi gererek ayağınızı hafifçe yukarı kaldırın. O bölgeye yapılacak sıcak uygulamalar rahatlatıcı olabilir.

hamilelikte_ikinci 3 aylik_donem_kadinimmutluyum4

MİDE YANMALARI

Sebebi Nedir? Mide yanmasının nedeni, mide içeriğinin yemek borusuna doğru geri kaçmasından oluşur. Bu meydana geldiğinde mide asitleri yemek borusun tahriş eder. Gebelikte mide yanmasına sebep olan birçok durum vardır. En önemli nedeni, büyüyen uterus yukarı doğru mideyi sıkıştırmasıdır. Diğer bir neden, sindirim sisteminizin çalışması hormonların etkisi altında yavaşlamaktadır. Yemek borusunda dalga şeklinde hareketlerle ilerleyen yiyeceklerin gidişi gebelik sırasında yavaşlamaktadır. Midenizin boşalması gecikmekte ve yiyecekler sindirim sisteminden daha yavaş boşalmaktadır. Bu genel yavaşlama şu nedenle oluşur: yiyecekler emilirken daha uzun sure geçecek ve bu şekilde bebeğe daha fazla besin ulaşacaktır. Fakat, bu durum hazımsızlık ve şişkinliğe yol açar.

Ne Yapabilirim?

Bulantı ve kusmayı önlemek için ilk üç ayda yaptığınız şeyler mide yanmanızı da önleyecektir. Örneğin, sık ve küçük öğünlerde yemek yiyin ve midenizi doldurmayın. Mide yanmanızı artıran hareketler ve pozisyonlardan kaçının (ani öne eğilmeler gibi). Bir şeyi kaldırırken dizlerinizin üstüne çökün. Sırüstü yatmaktan kaçının ve kendinizi minderlerle destekleyin. Mide yanmanız çok fazla ise doktorunuz size antiasid yazabilir,fakat doktorunuza danışmadan antiasid almayanız. Çünkü bazı antiasidler vücutta su tutarlar. Yağlı ve baharatlı gıdalardan ve özellikle kızartma türü yiyeceklerden uzak durum.Fazla miktarda çay, kahve ve çikolatadan sakının.

Devam edecek…

Sağlıkla ve mutlulukla kalın.




Op. Dr. Sultan Özkan

Operatör doktorumuz uzmanlık tezini bitirmeden önce taa Amerika, New York'ta araştırma yaparken takıldı ağımıza. İlim aşkına sahip bu kadar başarılı bir kadın mutlaka Kadınım Mutluyum kadınlarını bilgilendirmeli dedik. Sonunda yoğun çalışmalarından arta kalan vakitlerde bize yazmaya karar verdi. İyi ki var, hep var. Bilinçli sağlıklı kadınlığımız için ona çok şey borçluyuz...

2 Comments

Leave a Reply